Nya bedragare härjar på nätet – Nyheter | SVT.se

Varningskollen 22 mars, 2013 0
Nya bedragare härjar på nätet – Nyheter | SVT.se
Klicka på den röda textlänken här ovanför för att ta dig till artikeln. Mer på Varningskollen.se:

Årskostnader för bedrägerier

I Sverige så ”vet” ingen vad det kostar samhället, utan Skatteverket brukar nämna att det saknas 100 miljarder i statskassan varje år och för bluffakturor, så finns en gammal höftad siffra på 1,2 miljarder – men det finns ingen som vet..

svenskasiffror

Men visste du att Storbritanniens NFA, National Fraud Authority i mars 2012 uppskattade att bedrägerier kostade Storbritannien 73 miljarder pund per år – i direkta och indirekta kostnader.Jämför man den kostnaden på Sverige – rent befolkningsmässigt, så kostar bedrägerier Sverige 118 miljarder svenska kronor per år. Se fördelningen på bilden (baserad på Storbritanniens siffror och fördelning)

nfalogoNFA, National Fraud Authority är ungefär att jämföra med Ekobrottsmyndigheten, med den stora skillnaden att NFA har direkt informationsamarbete med samtliga väsentliga brittiska myndigheter och får därmed mycket relevant data. I Sverige finns inte sådant myndighetssamarbete.

Bedrägerier är nästan alltid relaterade till Internet!

I Sverige 2012 var ungefär var tionde anmält brott till polisen ett bedrägeribrott.

Storstadsregionerna står för 2/3-delar av polisanmälda bedrägeribrott i Sverige:

  • Stockholm står för ungefär 30% av landets bedrägerianmälningar.
  • Malmö står för ungefär 20% av landets bedrägerianmälningar.
  • Västra Götaland står för ungefär 16% av landets bedrägerianmälningar.

Hösten 2012, så uppskattade Stockholmspolisen att 9 av 10 anmälda bedrägeribrott är relaterade till Internet.

Stor förväntan på polisen

Internetrelaterade bedrägerier har sedan många år varit lågprioriterat hos den svenska polisen, generellt sett. Detta samtidigt som bedragarna succesivt förändrar beteendemönster och bedrägerierna tar nya former och blir mer och mer komplexa.

I början på 2013 gick den Rikspolischef Bengt Svensson ut med nyheten om att ett nationellt bedrägericenter skulle startas i Stockholm och som skulle få ett uppsamlande riksansvar. Detta samtidigt som en kampanj mot bluffakturor startade. Och runt om i landet så bedrivs nu både många och stora utredningar mot kriminella sfärer som har Internetbedrägerier som huvudsyssla.

Polisanmälningarna skjuter i höjden!

Under 2012 så ökade antalet bedrägerianmälningar till 128 000 polisanmälda bedrägeribrott. Se bild nedan.bra21012

Mörkertalet kan vara hur stort som helst.

För de flesta bedrägeribrott som är relaterade till Internet, så behöver brottsoffret först förstå att han/hon blivit bedragen. Sedan är det oftast omständigt och svårt att polisanmäla bedrägeribrott.

Exempel:

För ett bluffaktureutskick som gick till ca 6 000 adressater, så fick polisen totalt i hela landet in ett 30-tal polisanmälningar mot företaget (0,5% av de drabbade), medan det i för andrsa utskick kan vara betydligt högre vilja att polisanmäla.

 

Bestrid och polisanmäl alltid bedrägerier!

Anmäl även till branschorganisationer, tipsa press, blogga om det, varna också dina vänner och bekanta på och utanför Facebook.

Polisen informerar hur du bestrider en bluffaktura: BESTRID.NU

Lämna en kommentar »

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box