https://zaimberi.com/ http://z-zaim.ru/ https://credits-online.kz/
söndag 21 oktober 2018
  • :
  • :

Kortbedrägerierna har ökat med närmare 40 procent | SVT Nyheter

Med de nya korten med chip och pin-kod skulle bedrägerierna upphöra. Trodde de flesta. Men som så många gånger förut så lyckas brottslingarna hitta sätt att gå runt tekniken. – Hade korten varit geoblockerade hade det begåtts betydligt färre bedrägerier, säger Jan Olsson vid Polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Källa: Kortbedrägerierna har ökat med närmare 40 procent

Jan Olsson på NBC har rätt i att färre bedrägerier skulle ske om alla svenska banker skulle sikta på en defaultinställd geoblock för anslutna kort.
Det handlar alltså om att stoppa sk Carding och som mest används i USA, Kanada och andra ställen i världen där man inte använder sig av lösningar som 3D Secure. Däremot känner jag inte till att det använts på det sätt som Jan Olsson beskriver, utan brukar i huvudsak användas för att endera trycka ut falska kort som används på restauranger, hotell och i fysiska butiker. Eller så används endast uppgifterna för att betala tjänster och produkter över internet.
Den som betalar behöver ju inte vara mottagare av produkter/tjänster och internetbutiker har oftast ingen automatisk eller manuell kontroll över det, utan kontrollerar endast att kortuppgifterna är valida och att leveransuppgifterna är ”korrekt ifyllda”.

Däremot är jag mycket tveksam till att som Nordea helt plötsligt tvinga kunder att logga in på Nordeas internetbank och under 30 minuter möjliggöra köp över internet (för butiker och betalningar som inte använder 3D Secure-lösningen, den med generering av kod för att genomföra köp).
Läs mer om Nordeas tvingande rutin som de inte förmedlat till sina kunder som du införde 5/10 2015

För som Per Geijer på Svensk Handel mycket konstaterar i inslaget så är det en balansgång för handlarna/butikerna – och inte för bankerna.
Och det handlar inte heller om bankerna eller kortutgivarna (om vi ser på det hierarkiskt), utan om vilken betalningsväxel man anlitar.

För i mitt Nordea-exempel så skulle det för mig som Nordeakund då betyda att jag skulle in i Nordeas internetbank och trixa för att kunna betala över internet.
Men nej, inte alls – jag behövde bara växla till Paypal (eller allehanda betalningsväxel) och betala med samma kort via dem.
Så jag är rädd att Nordeas papperstiger blir en lösning som inte blir speciellt långlivad, av anledningen att Nordea kommer att drabbas av kundtapp och de kunderna som blir kvar handlar mindre..

 

Butikerna väljer alltså bort säkerheten – (konsumenternas säkerhet) till fördel att verksamheten ska driva fram affärer och ha en så kort sträcka mellan erbjudande och avslut som möjligt.
Av samma anledning väljer samma handlare/butiker även bort att utföra en kreditupplysning på kunder och då spelar det liksom ingen roll hur många ”ID-Skydd” en konsument har låtit sig luras att teckna.
Det finns hos Datainspektionen 18 kreditupplysningsföretag i Sverige, varav 7 är ”de större” och 1 av dessa står för ca 80% av alla tagna upplysningar.

Nu samarbetar inte dessa 18, utan de konkurrerar med varandra och erbjuder sina helt egna olika lösningar av ”ID-Skydd”, ”ID-spärrar” och andra varianter av ”Kejsarens nya kläder” och inte helt sällan även tillsammans med någon obskyr ”tilläggsförsäkring” från något ”mindre bekant” försäkringsbolag som vill krama ur en slant ur folks rädsla.
Och även OM alla kreditupplysningsföretag i gemensam databas skulle samordna alla upplysningar och spärrar och liknande – så spelar det ingen jävla roll om 10 miljoner svenskar låter spärra sina personnummer där – när handlarna/butikerna ändå väljer bort att kontrollerna kunderna – ID-kapad eller inte!

För att göra detta än mer tydligt, så är texten nedan hämtad ur en artikel i Testfakta från april 2015 (klicka på texten för att komma till artikeln) och handlar om en kvinna som blev ID-kapad av bedragare som utgav sig för att vara henne och att faktura skulle skickas till offret. Zalando som var handlaren(butiken i detta fall utför ingen kontroll):

Att blockera sina personuppgifter på zalando.se för att förhindra att ens namn eller id-nummer utnyttjas för att beställa varor går inte.

– Det är inget vi erbjuder än, men vi tittar på det som en möjlig framtida förbättring.

Helen Larsson har polisanmält händelsen och bestridit fakturan. Hon slapp betala för varorna och inkassokravet drogs tillbaka. För att förhindra att fler varor beställs eller att hennes personnummer utnyttjas på andra sätt har hon spärrat sina uppgifter hos en rad svenska kreditupplysningsföretag, något som nu försvårar många köp som hon själv vill göra.

Zalandos kommunikationsansvarige berättar också att ”Vi hanterar de fall som är och förbättrar hela tiden vårt säkerhetssystem”.

Största ägaren i det tyska e-handelsbolaget Zalando, är det svenska investmentbolaget Kinnevik (äger runt en tredjedel) och för en dryg månad sedan kunde vi läsa att Zalando sedan årsskiftet drabbats av bedrägerier på inte mindre än 175 miljoner kronor. Dä det är siffror ”i den senaste kvartalrapporten i september”, så bör det innebära halvårsrapport, vilket i sin tur bör innebära att det handlar om bedrägerier för knappt en miljon om dagen under perioden.

 

 

Varningskollen

Varningskollen

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman
Varningskollen


Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *