https://zaimberi.com/ http://z-zaim.ru/ https://credits-online.kz/
söndag 21 oktober 2018
  • :
  • :

Att bli förd eller själv föra bakom ljuset..

Många skulle kanske tro att jag en dag som denna, skulle ta tillfäller i akt och vädra åsikter kring Säkerhetspolisens duglighet – men ej så.
Utan jag blev uppmärksammad om denna artikel och ljudfil från SR P4 Halland med titeln ”Företagare utsatta för brott” och med titel på ljudfilen som lyder:
”Statistiken kring utpressning är besvärande”

Se: Företagare utsatta för brott | http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6301132

När jag läser och lyssnar blir jag mest bedrövad, och då självklart inte över den undersökning som skett, den får vi ju heller knappt veta något om, utan jag blir bedrövad av resten.
För det råkar vara ämnen som jag är tämligen väl underrättad kring och det som framgår i SR-artkeln/intervjun, stämmer helt enkelt inte.

”En bluffaktura per vecka”
Företagsledaren från Kungsbacka som får en bluffaktura i veckan, torde då fått 47 stycken i år om hon fått en per vecka (vecka 47 = 47 fakturor i år, v48 = 48 fakturor i år osv.).

Vilket kan anses högst anmärkningsvärt för ett företag som saknar anställda och endast omsatt 13 tusen kronor i senaste årsbokslutet.
http://www.hitta.se/mindskills+ab/kungsbacka/xRZ_wmmO1H?vad=556943-6644

Och de 47 bluffakturorna ska jämföras med de 50 stycken verksamheter som Förenade Bolag lagt upp på sin varningslista under hela 2015, där ca hälften av varningarna handlar om verksamheter som skickar ut bluffakturor efter att ett avtal ingåtts via telefon.
Skulle man jämföra Företagsledarens 47 bluffakturor med Svensk Handels varningar, så blir det till och med värre, då de endast har 25 stycken publicerade 2015.

– Låt mig uttrycka så här; jag känner under ca 15 års tid inte till att något annat företag i den storleksklassen skulle varit aktuellt för den mängden bluffakturor.

Sen var det Mattias Nygren på säkerhetsföretaget 2Secure..
Att Mattias, är delägare i 2Secure-koncernen, som rullar runt 100 miljoner, ger väl iofs en liten förklaring till att Mattias skjuter från höften och plussar på siffrorna en aning för mycket som ”motivationshöjare” för att Secure2 ska anlitas – men oavsett anledning, så är det:

– FUD! Fear, Uncertainty, and Doubt (rädsla, osäkerhet och tvivel)

Han påstår i ljudfilen att det för 10 år sedan var ”ett hundratal” och nu är femtusen ärenden per år, något som SR dessutom skriver om till:

”– Men statistiken när det kommer till utpressning är en besvärande utveckling där vi är uppe i 5000 utpressningsärenden per år när vi för några år sen hade 100.”

och vidare menar Mattias att den ökningen beror på att grov organiserad brottslighet infiltrerar företag och sätter sina egna kriminella som nyckelpersoner.

Ehhm hur är det egentligen?
Jag säger inte att hans scenario inte förekommer, för det gör det, men det är banne mig inte relaterat till ökningar, utan anmälningar sjunker istället.

För genom att kika på BRÅs anmälningsstatisk för utpressningsanmälningar så kan vi se att det inte var 100, utan 1177 utpressningsanmälningar 2005 (10 pr sedan).
Sedan dessa har antalet utpressningar ökat varje år och 2013 så var det verkligen över 5000 anmälningar (5 355 stycken), för att förra året landa på strax under 3 800 (alltså lägre än 2012, då det var 3 945 stycken).

utpressningstats

– Det kan vara lite jobbigt med fakta som sticker hål på denna typ av FUD-ballonger, men 2013:s markanta ökning, berodde inte alls på det Mattias försöker göra gällande, utan det handlade om 1 500 fulländade utpressningsbrott och 2 500 försöksbrott från en specifik härva – Porrfakturehärvan. (som egentligen omfattar anmälningar från ca maj 2012)
Någon som kommer ihåg Dennies Pettersson och hans hot om att hänga ut folk som porrsurfare om de inte betalade en massa tusenlappar till honom?
Så här såg det ut i början av januari 2013:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16017347.ab

Hur gick det då med dessa tusentals anmälningar?

Dennies Pettersson döms på fem åtalspunkter, som innefattar tusentals enskilda brottstillfällen:

Grovt förtal
Utpressning, grovt brott (31 tillfällen)
Försök till utpressning, grovt brott (526 tillfällen)
Grovt bokföringsbrott
Brott mot personuppgiftslagen, grovt brott (2787 tillfällen)

Han frikänns från två punkter i åtalet:

Utpressning, grovt brott (1602 tillfällen)
Försök till utpressning, grovt brott (närmare 2000 tillfällen under olika perioder)

Källa: Så blev domen i porrbluff-härvan | http://www.svt.se/plus/sa-blev-domen-i-porrbluff-harvan 

Men backar vi till Mattias på 2Secure igen och citatet:

”Även Mattias Nygren på 2Secure pratar om bluffakturor som, trots att anmälningarna om just dem enligt tidigare statistik från BRÅ minskar, det största problemet.”

– Men det BRÅ visar är ju att bluffaktureanmälningar ökar, inte minskar!
För det är ju ganska orimligt att säga att det minskar när BRÅs slutliga siffra för 2014 stannade på 11 886 anmälda bluffakturor 2014 och vi under perioden januari till oktober 2015 är uppe i 12 079 stycken, med två månader kvar.

janokt2015

slutstat2014

Men vad BRÅ däremot inte tar med i sin statistik är att antalet ”normala anmälningar” egentligen gått ner ordentligt.
Vilket blir tydligt när man granskar Polisens 3-kvartalssammanställning, som dessutom visar jämförelse med förra året.

polisstatistiksep
– Ökningarna i april och maj är inte normala, utan det är Polisen själva som vid tillslag kommit över tusentals bluffakturor, när de ska ”läggas på lådan”, varje bluffaktura har sedan anmälts som ett eget ärende.
Men problemet är att det inte är svenska mottagare (jmfr. målsägare) för dessa bluffakturor, utan utländska och som dessutom aldrig fått bluffakturan.

Därför är dessa anmälningar ytterst problematiska anser jag, eftersom detta inte skett på detta sätt tidigare och då anmälningarna inte öronmärks, så hamnar de i den allmäna statistiken och snedvrider den för instanser som BRÅ.


Det än mer märkliga i mina ögon är att dessa beslagtagna bluffakturor sannolikt kan komma att ses som förberedelsebrott eller försöksbrott i rätten.
Men *read my lips* Polisen skulle kunnat rapporterat 25-30 stycken istället för flera tusen, eftersom det inte existerar något grovt brott av detta försöksbrott.
Det har flera rättegångar i Skåne de senaste åren slagit fast.

Det FÖRESLÅS (och är ute på remissrunda), som många känner till ”Grovt fordringsbedrägeri” enligt det förslag som ”Egendomsutredningen”, Stärkt straffrättsligt skydd för egendom (SOU 2013:85) lagt,
Se sidan 182, http://www.regeringen.se/contentassets/74eccf754eaa4e4091711f681241bc01/starkt-straffrattsligt-skydd-for-egendom-sou-201385

(men dåtida brott döms inte med ännu ej existerande framtida lagar!) och därför är anmälningarna hmm.. ”anmärkningsvärda”!

Men som Morgan Johanssons statssekreterare Catharina Espmark den gångna veckan informerade ”Samverkansgruppen mot fakturbedrägerier” (där jag ingår), så bör vi inte hoppas på att ”Grovt fordringsbedrägeri” blir verklighet under 2016, utan 2017.
Statssekreteraren berättade att Justitiedepartementet nu istället prioriterar ”terroristlagar” och att kriminalisera IS-finansiering mm. istället för bluffakturor (”Grovt fordringsbedrägeri”).

Och där sitter jag som åhörare i en samling människor varav många med mig, mycket väl VET att Polis, FIPO, SÄPO, mfl. informerats för flera månader sedan om att SAMTLIGA betalningar från 6-7 ”Bluffaktureprodukter” gått till bankkonton som administrerats av personer som SÄPO misstänker för IS-finansiering.

Det var fler än jag som fick uppfattningen att hon helt enkelt inte kände till det, vilket ju känns ”sådär”..

Varningskollen

Varningskollen

Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman
Varningskollen


Jag som skriver, gör det ideellt och för att upplysa dig om verksamheter som JAG anser att det finns skäl att ifrågasätta och/eller varna för. Jag skriver även generellt om olika tillvägagångssätt som bedragare använder och tipsar om utbildning/kunskap som finns att få. Läs mer om: Peter Forsman


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *